Stöd från Datainspektionen finns att erhålla ifall inte inkassobolagen uppfyller god inkassosed
Ibland kan man råka ut för inkassobolags fordringsanspråk fastän det inte är riktigt. Det kan handla om att den påstådda gäldenären fått en bluffaktura . Om man misstänker att man utsätts för en bluffaktura och inkassobolaget ändå vill tvinga in pengar utan utredning så bryter det mot god inkassosed. Det är viktigt att inkassobolaget ska kunna besvara frågor beträffande fordringsanspråket.
Om svar uteblir vid upprepade kontaktförsök så finns det möjlighet att inkomma med ett klagomål till Datainspektionen. Dock måste man alltid beakta att Datainspektionen aldrig agerar ombud i tvister, vilket innebär att de endast har tillsyn över inkasobolagen för att inspektera att de följer inkasolagen och att god inkassosed uppfylls. Men Datainspektionen avgör alltså aldrig några tvister.
Den som anmäler ett inkassobolag som bryter mot god inkassosed behöver inte nödvändigtvis göra det för sin egen sak skull utan kan anmäla mot bolaget över lag. För att Datainspektionen effektvit få bättre tillsyn är de tacksamma för de tips och klagomål som skickas in från allmänheten. Myndigheten avgör dock på egen hand om tillsyn är en åtgärd att inleda. Därmed finns det ingen plikt för Datainspektionen att påbörja ett tillsynsärende oavsett om det finns klagomål som underlag.
När man skriver ett klagomål som ska förmedlas till Datainspektionen så finns I själva verket inga konkreta regler för hur klagomålet ska framföras. Dock föredrar Datainspektionen att klagomålet sker skriftligt.
Över lag gäller att det är bra att vara så saklig som möjligt i klagomålet och precisera missnöjet och precisera vad som hänt och när. Det är alltid bra att bifoga kopior, bilder, utskrifter m.m. för att ge extra styrka åt sin sak.
Ett klagomål som skickas in till Datainspektionen kan bli en allmän handling. Så länge uppgifterna i klagomålet inte skyddas av sekretess kan alltså vem som helst ta del av vad som skrivits. Det är dock möjligt att vara anonym ifall man skickar klagomålet brevledes utan att deklarera de egna personuppgifterna.
Utifall Datainspektionen anser att klagomålet är tillräckligt välgrundat så kan de påbörja ett tillsynsärende. Oavsett vilket utfall ärendet får så kommer Datainspektionen alltid återkoppla med besked.
Det är i huvudsak när Datainspektionen bedömer att allvarliga brister föreligger som tillsyn inleds. regler för inkassobolag När Datainspektionen meddelar att någon vidare granskning inte kommer ske så betyder det inte per automatik att de tagit ställning utan att ärendet inte prioriteras av de som inkommit. Informationen i ett avvisat klagomål kan dock komma att användas vid senare tillfälle.
När man skickar in sitt klagomål är det relevant att det omfattas av de lagar som Datainspektionen har tillsyn över.