Mossa på takpannor kan orsaka skador
Mossa över takpannor är rent dåligt för huset. Det beror på att mossan binder fukt och helst växer ner i skarvar samt sprickor i tegelpannorna. När vintern sedan kommer med kyla och minusgrader fryser vattnet i mossan och breder ut sig vilket kan resultera i att takpannorna sprängs.
Mossa kan dessutom orsaka att fukt kommer in under takpannorna till takpappen och där orsakar fuktskador och till och med mögel. Således är det centralt att inte låta mossa växa på taket.
Mossor är vanliga växter, endast i Sverige finns det omkring tusen olika sorter och i hela världen är det nästan tjugotusen arter. Det är växter som inte har rötter utan istället har rotliknande blad som förbinder växten ganska löst i underliggande material. Det är således inte svårt att dra loss mossa från de flesta underlag.
Mossa trivs där det är fuktigt och gärna lite skuggigt. Den har inga problem med näringsfattig samt sur miljö vilket gör att mossa kan vara mer resistent än gräs i en ordinär trädgård som inte gödslats på ett tag, eller som har utsatts för sur nederbörd. Mossa uppskattar att expandera på tak och då föredrar den eternit, tegel, betong, skiffer alternativt asfalt.
Mossa är ett bekymmer som man ska försöka föregå, dels när man bygger huset, dels när man ska renovera men även under den mossfria tiden man bor där. Val av hustak är relevant med tanke på att tegelpannor måste hållas mossfria för att inte på sikt förstöras. Det är dessutom en god idé att se över träd som står i närheten av huset och ger skugga. Kan man såga ner någon trädgren för att öka ljusinsläppet på taket?
Ett gammalt knep för att hålla mossan väck är att fästa upp en grov koppartråd längs med taknocken. När det regnar fälls kopparoxid ut, vilket mossan inte gillar och därför inte börjar växa på taket. Det finns dock teorier om att det behövs surt regn för att det ska fungera, men ännu inga klara besked. Det är en metod som är billig och helt klart värd att testa.
För att bli kvitt mossa på taket finns det ett antal olika produkter man kan välja. Marknaden är stor, men dessutom miljöfarlig. Till exempel bekämpningsmedlet Grön Fri består av en lösning av bensalkonklorid samt vatten som är 7-9%. Ren, högkoncentrerad bensalkonklorid är mycket miljöfarligt och därutöver högst hälsovådligt och kan vid förtäring leda till döden.
Det är alltså oerhört viktigt att fundera på hur illa man vill få bort mossan och vad annars man kan utföra – att spruta på gift är den sista utvägen! En mycket mer miljövänlig metod är att skrubba undan mossan när det är torrt. Det är dock ett tidskrävande och i vissa fall farligt jobb. Läs mer här
Man kan dessutom använda sig av högtryckstvätt för att spruta bort mossa – man ska ha dödat all påväxt med Fulstopp några dagar eller (hellre) månander innan så att det lossnar enkelt. Det är då viktigt att man inte får in vatten under takpannorna, vilket annars kan medföra fuktskador, vilket från början ju är det man vill försöka avstyra.
Det viktigaste för att slippa mossa på takpannor och tak är alltså att se till så att det inte hamnar någon mossa på det från första början – så slipper man använda miljövidriga medel.