Lite information om diverse typer av alto högtryckstvätt
Till att börja med kan man fråga sig vad alto högtryckstvätt faktiskt innebär, Samtliga vet vad en högtryckstvätt är för något, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar egentligen enbart om en tautologi, eller ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder just “hög”, och på alla latinska språk; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” just “hög”.
En alto högtryckstvätt är således en hög högtryckstvätt, med andra ord ett vis att marknadsföra med ett lite hippare benämning. Det som är väldigt intressant är att nästan alla nya högtryckstvättar har något som refererar till “alto” i sitt namn och det har till och med skapats ett helt segment på marknaden som kallas för exakt alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för någonting.
Den första högtryckstvätten, som då enbart kallades för högtryckstvätt och inte alto eller någonting annat, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som sedan grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till och med gått så långt att Alfred Kärcher gett namn till ett verb samt ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att rengöra med hjälp av högtryckstvätt, och på franska betyder “le kärcher” faktiskt högtryckstvätt.
Vad kan då en alto högtryckstvätt användas till?
Nästan alla har vi nog en högtryckstvätt hemma, den är ju liksom oerhört brukbar till det mesta; man kan uträtta fasadtvätt, altantvätt samt rör- och avloppstvätt. Sedan är det egentligen enbart fantasin som lämnar åt andra användningar, exempelvis rengöra bilen, båten, rengöra stuprör och till och med vattna gräsmattan under sommaren.
Högtryckstvätten kan framgångsrikt nyttjas när man rengör alger, lavar, mossa samt mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem sker. Man bör dock akta sig för att använda högtryckstvätten vid rengöring i andra utrymmen, typ i källare, badrum och andra utrymmen med dålig dränering och omedelbar exponering mot betong då det faktiskt kan försvåra läget.
Det finns två huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- samt varmvattenbaserad. De har båda för- och nackdelar i sin roll. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar lite energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Däremot har dessa nackdelen att de inte är lika effektiva i flera fall för att lösa upp ingrodd lort samt fett. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga alternativt väldigt varmt vatten vilket möjliggör att de kan lösa fett och ingrodd smuts, men däremot använder de sig vanligtvis av antingen diesel alternativt el för att värma upp vattnet och de slösar sålunda mycket energi, vilket i många fall dessvärre är överflödigt.
Hur som helst så sparar högtryckstvättar över lag vattenförbrukningen. Undersökningar har visat att bruk av en alto högtryckstvätt för ordinär rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden och terrassen, kan spara upp till 80 % av vattenförbrukning i förhållande till en vanlig vattenslang och det, i slutändan, vid regelbunden användning, sparar inte bara på miljön utan även i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.